När är det mördegens dag?

Mördegens dag firas den 9 november varje år.

Det är en dag tillägnad denna mångsidiga och utsökta typ av deg som används i en mängd olika bakverk, inklusive kakor, pajskal, tårtbottnar och mycket mer. Att fira mördegens dag kan innebära att baka dina egna mördegskakor eller njuta av några läckra bakverk från din favoritbageri.

När är det mördegens dag?
När är det mördegens dag?

Att göra mördeg är relativt enkelt, även om det kräver lite tid och tålamod för att uppnå det perfekta resultatet. Här är en grundläggande guide för att göra mördeg:

Ingredienser:

 • 250 g kallt smör, skuret i små bitar
 • 250 g vetemjöl
 • 1 äggula
 • 1-2 msk isvatten (om det behövs)
 • En nypa salt (valfritt)

Instruktioner:

 1. Blanda mjöl och smör: Blanda vetemjöl och smör i en stor skål eller matberedare. Använd fingertopparna eller en degskärare för att arbeta in smöret i mjölet tills blandningen liknar grovt brödsmulor. Du kan också använda en matberedare för att blanda ihop ingredienserna tills de når samma konsistens.
 2. Tillsätt äggulan: Tillsätt äggulan till mjöl- och smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Om degen verkar torr eller smulig kan du tillsätta isvatten, en matsked i taget, tills degen håller ihop när den trycks ihop.
 3. Kyl degen: Forma degen till en platt disk, täck den med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter. Att kyla degen hjälper till att göra den mer lättarbetad och hindrar smöret från att smälta för snabbt när den bakas.
 4. Kavla ut degen: Efter att degen har kylts, ta ut den från kylskåpet och kavla ut den på ett mjölat bakbord till önskad tjocklek. Var försiktig så att du inte kavlar degen för mycket, eftersom detta kan göra den seg när den bakas.
 5. Forma och baka: Använd den utkavlade degen för att skapa dina önskade mördegskakor, pajskal eller tårtbottnar. Placera dem på en bakplåt och baka enligt receptets anvisningar tills de är gyllenbruna och genomgräddade.
 6. Kyl och servera: Låt de bakade mördegskakorna svalna helt på en trådställning innan du serverar dem eller fyller dem med ditt val av fyllning.

Det är viktigt att notera att mördegskakor kräver noggrannhet och precision för att uppnå det bästa resultatet. Att hålla smöret kallt och inte överarbeta degen är nyckelfaktorer för att uppnå en smörig och spröd konsistens. Lycka till!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *