När är det rulltårtans dag?

Rulltårtans dag firas den 10 oktober varje år.

När är det rulltårtans dag?
När är det rulltårtans dag?

Det är en dag tillägnad denna läckra och mångsidiga bakelse som ofta fylls med sylt eller grädde och rullas ihop till en perfekt liten godbit. Rulltårtan är en populär dessert över hela världen och är alltid värd att firas!

Att baka en rulltårta är faktiskt inte så svårt som det kan verka! Här är en grundläggande guide för att baka en klassisk rulltårta:

Ingredienser:

 • 3 ägg
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 msk kallt vatten
 • Eventuellt sylt eller grädde för fyllning

Instruktioner:

 1. Förbered ugnen och bakplåtspapper: Sätt ugnen på 225°C. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och smörj det lätt med smör eller matolja.
 2. Vispa ägg och socker: Vispa ägg och strösocker tills det blir ljust och luftigt. Det kan ta några minuter med en elvisp.
 3. Tillsätt mjöl och bakpulver: Sikta mjöl och bakpulver över ägg- och sockerblandningen och vik sedan försiktigt in det med en slickepott eller en sked. Var försiktig så att du inte överarbetar smeten och förlorar dess luftighet.
 4. Tillsätt vatten: Tillsätt kallt vatten i smeten och vik försiktigt in det tills det är väl blandat.
 5. Häll smeten på bakplåten: Häll försiktigt smeten jämnt över den förberedda bakplåten och använd en spatel för att jämna till den till ett jämnt lager.
 6. Grädda i ugnen: Grädda rulltårtan i förvärmd ugn i cirka 5-7 minuter, eller tills den är gyllenbrun och fjädrande när du trycker lätt på den.
 7. Vänd och fyll: Ta ut rulltårtan ur ugnen och vänd den genast upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Ta försiktigt bort det ursprungliga pappret och låt rulltårtan svalna något. När den är sval nog, bred på sylt eller grädde jämnt över ytan.
 8. Rulla: Med hjälp av det nya bakplåtspappret, rulla försiktigt ihop rulltårtan från långsidan till en tight rulle. Låt den svalna helt innan du skär och serverar den.

Ovanstående är en grundläggande metod för att baka en rulltårta. Du kan också experimentera med olika smaker och fyllningar för att skapa din egen variation av denna klassiska dessert. Lycka till!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *