När inträffar hallongrottans dag?

Hallongrottans dag firas den 13 september varje år.

Det är en dag tillägnad att fira denna unika och natursköna plats i Sverige. Hallongrottan är belägen i Rättviks kommun i Dalarna och är en av Sveriges mest kända grottor, känd för sin fantastiska formation av stalaktiter och stalagmiter. Under Hallongrottans dag kan besökare delta i olika aktiviteter och evenemang som arrangeras för att fira denna speciella plats.

När inträffar hallongrottans dag?
När inträffar hallongrottans dag?

Att baka hallongrottor är enkelt och det är ett populärt recept för att skapa läckra småkakor med en fyllning av hallonsylt. Här är en grundläggande guide för att baka hallongrottor:

Ingredienser:

 • 200 g smör, rumstempererat
 • 1 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • Hallonsylt

Instruktioner:

 1. Förvärm ugnen: Sätt ugnen på 175°C och klä en bakplåt med bakplåtspapper.
 2. Blanda smör och socker: Blanda det rumstempererade smöret, strösockret och vaniljsockret i en skål tills det är krämigt och väl blandat.
 3. Tillsätt mjöl och bakpulver: Sikta vetemjöl och bakpulver över smör- och sockerblandningen. Blanda ihop tills degen precis håller ihop och inga mjölklumpar syns.
 4. Rulla små bollar: Ta små bitar av degen och rulla dem till små bollar, ungefär lika stora som en valnöt.
 5. Gör hål i bollarna: Använd tummen eller ett litet verktyg för att göra en fördjupning i varje boll. Se till att inte göra hålet för djupt, annars riskerar hallonsylten att rinna igenom under gräddningen.
 6. Fyll med hallonsylt: Lägg en liten klick hallonsylt i varje hål som du gjorde i bollarna. Använd helst en tjockare sylt för att förhindra att den rinner över när kakorna gräddas.
 7. Grädda: Placera hallongrottorna på den förberedda bakplåten med lite avstånd mellan varje kaka. Grädda dem i förvärmd ugn i cirka 10-12 minuter, eller tills de är lätt gyllenbruna runt kanterna.
 8. Svalna och servera: Låt hallongrottorna svalna något på bakplåten innan du försiktigt flyttar dem till en trådställning för att svalna helt. När de är helt svala kan du njuta av dem!

Hallongrottorna är perfekta att servera som en del av en fika eller som ett gott mellanmål när du är sugen på något sött. Var inte rädd för att experimentera med olika syltsmaker för att skapa olika variationer av denna klassiska småkaka. Lycka till och njut av bakningen!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *